Circulaire economie

In het normale systeem wordt een product na gebruik weggegooid en vernietigd. In het circulaire systeem worden producten zo ontworpen dat deze een maximale levensduur hebben en door de consument goed onderhouden kunnen worden. Dit begint met een ruwe grondstof en onderdelen van een product. Hiervan maken we producten die vervolgens via de retail worden verkocht aan de gebruiker. 

 

Na gebruik zijn er ook nog tal van opties:

  • Hergebruik - Productie wordt opgeknapt of aangepast aan nieuwe esthetische of ergonomische eisen en verkocht als hetzelfde product. 
  • Herbestemming - Het product kan niet meer worden opgeknapt, maar onderdelen zijn na bewerking geschikt om een heel nieuw product te maken. 
  • Recycle - Onderdelen kunnen niet meer worden gebruikt, maar het product wordt door bewerking weer teruggebracht naar een grondstof. Hiervan wordt vervolgens een willekeurig nieuw product gemaakt. 

 

3D printer

Het 3D printproject is ontstaan vanuit de vraag van Amsterdam Schiphol Airport; hoe kunnen we reizigers meer bewust maken van hun afval? Hago Airport Services is om deze reden van (gebruikte) drink flesjes nieuwe producten gaan maken met een 3D printer. Hiervoor is zelfs een speciale printingzuil ontworpen, waar reizigers een 3D-geprinte Boeing 737 kunnen winnen!

ES-TEAM

Het 3d-printproject valt onder ES-TEAM. ES-TEAM is een voorziening die mensen, met een (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid, werkzaamheden aanbiedt die passen bij hun mogelijkheden.

ES-TEAM

Mister Brainstorm

Amsterdam Schiphol Airport (Schiphol Group) streeft ernaar om in 2030 een organisatie te zijn, waarin alleen producten en grondstoffen worden gebruikt die kunnen worden hergebruikt of gerecycled dan wel compleet biologisch afbreekbaar zijn. Met andere woorden; Schiphol Group wil een ‘zero waste’ luchthaven worden, met een circulair economisch systeem. Op dit moment staat een grote hoeveelheid afgeschreven meubilair, afkomstig uit de vertrekhallen, ongebruikt in loodsen opgeslagen, klaar om afgevoerd te worden. Weggooien lijkt een snelle oplossing, maar sluit niet aan bij de visie van ‘zero waste’. De oude meubels zouden prima kunnen dienen als grondstof voor een nieuwe toepassing. Nu wil het zijn dat het hoofdkantoor van Schiphol Group op zoek is naar een nieuwe kantoorinrichting. Hier lag voor een kans! Het resultaat een brainstormtafel voor het hoofdkantoor van Schiphol Group, gemaakt van oud afgeschreven vertrekhal meubilair als grondstof.

Deel dit artikel: