De dag startte, zoals deze elke dag start in Ghana. Rond 06:00 wordt mijn kamergenoot wakker, doucht zich en gaat naar het resort en ik blijf nog lekker tot 7:20 in bed liggen. Na een lekkere douche ga ik naar het ontbijtbuffet.  

Daarna zijn we met groep naar de laatste school van onze trip gereden. De routine is nog een keer perfect uitgevoerd. We komen met onze groep aan bij St. Lauwerns school. Een school van 840 kinderen. Dit is voor ons een opluchting, want dat zijn 600 kinderen minder dan de school die we gisteren bezochten. We pakken de spullen uit en lopen naar het lokaal waar wij de routine uitvoeren. De vibe in de groep is goed en wij hebben er zin in. In de afgelopen twee dagen hebben we wat Ghanese woorden en truckjes geleerd om de klas enthousiast te krijgen. Onze John, omgedoopt tot Papa John, start met een bekend Ghanees rijmpje, Mofrau Mofrau. De sfeer zit er meteen goed in. Na een introductie wordt de eerste routine, deur, wanden en de wastafel ingezet.

De routine wordt geëvalueerd en vervolgens mag een leerling de routine nadoen. Wat opvallend is hoe aandachtige de kinderen luisteren en hoe goed de routine wordt voorgedaan door de leerling. Als de leerling klaar is, zet ik de Shine in, een vervanger van het applaus. De handpalmen worden tegen elkaar aangewreven, ter opwarming van de 3 klappen die er volgen. De hele klas doet mee. Vervolgens zetten we, op dezelfde manier, de volgende routines in. Een leuk detail is: bij het toevoegen van zeep aan het water, later we de we de klas weten dat er Kakreebi Soap, moet worden gebruikt. De hele klas laten we dit herhalen op het moment dat de zeep bij het water wordt toegevoegd. Hieruit komt ook mijn nickname voort.

Na de routines overhandigen we onze meegebrachte materialen en komt ons bezoek tot een eind. Omdat we nog een Canopy Walk wandeling tussen bomen op 25 meter hoogte gaan doen, moeten we even wachten op de twee overige groepen. Op het schoolplein maken we er met de kinderen nog een groot feest van, door het uitdelen van snoep, kleding en een voetbal.
Als alle gekte ervan af is, rijden we met z’n allen naar Kakun National Park, waar de Canopy Walk zich bevindt. Het is een korte reis die lang duurt, wat hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door de stukken afvalt die zich tussen de gaten in de weg bevinden. Slechte wegen dus... 
In het park maken we er ook weer een gezellig feestje van en kan niemand onder onze aanwezigheid uit. 
Einde van de middag nog even ontspannen bij het zwembad en in de avond dineren we met z’n allen, inclusief de leden van de theatergroep en sluiten we onze reis af met een bonte avond. Wederom een mooie dag met wederom hele mooie herinneringen. 


Was getekend,


Kabreebi Soap Chris
Deel dit artikel: